Over mij

Marene van den EnkBij ieder project neem ik mezelf mee, daarom vast een korte kennismaking.Met twee ondernemers onder één dak is het gezinsleven lekker hectisch, altijd anders, maar ook heel gezellig. Vanuit mijn kantoor aan huis in Amersfoort combineer ik mijn werk met de zorg voor onze zoon en dochter. Goed teamwork, constant schakelen en soepel management zijn privé dus ook dagelijkse kost!


Om mezelf op te laden vind je me regelmatig in het bos bij ons om de hoek. Lekker op m’n gemak een rondje wandelen in het groen en zo mijn gedachten de vrije loop laten. Regelmatig bedenk ik 'projectjes' om ons huis nog mooier te maken na mijn opleiding tot binnenhuisarchitect, die ik voor mijn plezier volgde. In mijn weekend doe ik eigenlijk niets liever dan borrelen met vrienden. Experimenteren met nieuwe risotto's of stoofgerechten en ondertussen een goed gesprek voeren aan onze 'keuken-bar'. Of ik ga naar een mooie dansvoorstelling. Zo laad ik me weer op voor de nieuwe week, altijd weer met nieuwe ontmoetingen en dus vol verrassingen! 


Dat ik dingen bespreekbaar wilde maken, zat er al vroeg in. Ongevraagd meldde ik - tot gêne van mijn moeder - als vijfjarige aan het einde van een speeldate: 'Mijn vader heet ook Fred, maar die schreeuwt niet zo.' 

Mijn eerlijkheid werd me toen, en later in mijn leven natuurlijk niet altijd in dank afgenomen, maar tot op de dag van vandaag is eerlijk zijn naar mezelf en mijn omgeving een van mijn belangrijkste waarden. Gelukkig heb ik nu de juiste woorden en een omgeving gecreëerd, waarin juist die kwaliteit me goed van pas komt en zelfs waardering oplevert! Heerlijk om zo mezelf te kunnen zijn in mijn werk.

Samenwerken is echt niet altijd even makkelijk. Dat ervaar ik zelf ook nog vaak genoeg. Ondanks al mijn kennis van ‘hoe het zou moeten…’


Gedrag van anderen, druk op een project, verschil in verwachtingen of qua stijl: er is genoeg dat je kan triggeren als je samen met anderen iets wil bereiken. Vaak ontbreekt er iets in het kader wat cruciaal is voor een team om te gaan vliegen.

Mijn uitdaging zit hem in de puzzel leggen samen met het team: wat lukt jullie nog niet goed? Is het eigenlijk wel helder wat jullie meetlat is? Is het team eigenlijk wel een team? Hoe zit het met de context; kan dit team überhaupt wel tot een goede samenwerking komen? En natuurlijk de vraag, wat doet de leidinggevende of de organisatie hierin?

 

De neiging van mensen is om frustraties persoonlijk te maken en in een kluwe van eigen gedachten en oplossingsrichtingen te verdwalen. Mijn kracht ligt in het helder maken wat er speelt en de frustraties vanuit die bredere blik te normaliseren. Dat inzicht geeft begrip voor elkaars positie, en is de opening om je eigen rol en je teamleden met anderen ogen te bekijken. De lucht die daardoor onstaat laat teams groeien naar een hernieuwde manier van samenwerken.


De mix van sociologie, organisatiekunde en mijn systemische blik op teams geven me scherpte in het leggen van de puzzel.

Nuchter, luchtig en sturend op verantwoordelijkheid daar neerleggen waar hij thuishoort. Vaak blijkt het dan een stuk makkelijker dan gedacht in beweging te komen met elkaar. 


Ben je benieuwd of ik ook wat in jouw vraagstuk kan betekenen?

Laten we beginnen met kennismaken!

"De menselijke neiging is frustraties persoonlijk te maken."


WAT ANDEREN OVER MIJ ZEGGEN

BEWUSTER & IN BALANS


‘Marene heeft mij in de coaching echt kennis laten maken met mijzelf. Ik voel mij bewuster van mijzelf en ben daardoor meer in balans. Door Marene besef ik dat ik nooit de enige ben.’


Martijn Leijdekker

Adjunct directeur

Van Wijnen Utrecht

IK HEB EERDER PROJECTEN MOGEN VERZORGEN VOOR

Boskalis
Erasmus
Arcadis
Van Wijnen
Rijkswaterstaat
Prorail
GGZ
Mobilis
Dura Vermeer